به گزارش ایرنا، روز سهشنبه در سفرنامه ایرنا به سراغ کسی میرویم که در تاریخ جام جهانی به عنوان یک رکورددار شناخته میشود. کسی که از خانوادهی جام جهانی است و پنج دوره پیاپی به عنوان سرمربی پنج تیم مختلف در این رقابتها حاضر بوده است. از سال ۱۹۸۶ تا ۲۰۰۲. صحبت از بورا میلوتینوویچ است.
بورا خاطره خاصی از پدر و مادرش ندارد. پدر او در جنگ جهانی دوم کشته شد و مادرش پس از جنگ به خاطر بیماری سل از دنیا رفت تا او و برادرانش توسط عمهاش بزرگ شوند و از همانجا با فوتبال اشنا شوند. او به همراه میلوش و میلوراد، در تیم پارتیزان به میدان رفت و پس از بازی در تیمهای مختلف، دوران مربیگریاش را استارت زد.
بورا بارها تیم عوض کرد اما بخش قابل توجه روزهای مربیگری این مرد صربستانی در تیمهای ملی و در جام جهانی سپری شد. او در پنج جام جهانی متوالی هدایت پنج تیم مختلف را از سه قاره آمریکا، آفریقا و آسیا به دست گرفت و نتایج خوبی را کسب کرد.
بورا از سال ۱۹۸۳ سرمربی مکزیکی شد که در جام جهانی ۸۶ میزبان بود. آنها موفق شدند بهترین عملکرد تاریخ این کشور در جامهای جهانی را به ارمغان بیاورند و تا دور سوم(یک چهارم نهایی) پیش بروند. سهرنگها از سد بلژیک و عراق گذشتند و مقابل پاراگوئه تن به تساوی دادند تا به عنوان سرگروه در یک هشتم نهایی حریف بلغارستان شوند. پیروزی ۲ بر صفر مقابل نماینده اروپا، تیم میلو را به یک چهارم نهایی رساند ولی آنجا آنها در ضربات پنالتی به شاگردان فرانتس بکنباوئر در تیم آلمان غربی باختند تا با جام وداع کنند.
۹۰ روز مانده تا جام جهانی ۱۹۹۰ میلوتینوویچ سرمربی کاستاریکا شد. او تغییراتی را در تیم به وجود آورد و موفق شد نتایج درخشانی را کسب کند. آنها در بازیهای اول و سوم از سد اسکاتلند و سوئد گذشتند تا باخت مقابل برزیل مانع از صعودشان نشود. با این وجود ماجراجویی کاستاریکا در یک هشتم نهایی تمام شد و آنها با نتیجه پرگل چهار بر یک به چکسلواکی باختند.
نتیجهگیری در مکزیک و کاستاریکا باعث شد تا پیشنهاد ایالات متحده در سال ۱۹۹۱ به دست بورا برسد. او پروژهای جدید را آغاز کرد تا میزبان جام جهانی ۱۹۹۴ بتواند عملکردی خوب داشته باشد. چند بازیکن بزرگ از تیم کنار گذاشته شدند. آلکسی لالاس تهدید شد که اگر موهایش را کوتاه نکند از تیم کنار گذاشته خواهد شد. آمریکا وارد جام شد و توانست به اولین برد پس از جام جهانی ۱۹۵۰ و اولین صعود پس از دهه ۳۰ نائل شود. آنها بعد از تساوی مقابل سوئیس از سد کلمبیا گذشتند و به رومانی باختند تا به عنوان یکی از بهترین تیمهای سوم راهی یک هشتم نهایی شوند. با این حال شکست سزاوارانه یک بر صفر به آمریکا مانع از صعود آمریکای میزبان به یک چهارم نهایی شد.
سال ۱۹۹۷ این سرمربی یوگوسلاو هدایت نیجریه را به دست گرفت. آنها در گام نخست موفق شدند اسپانیا را با نتیجه سه بر ۲ شکست دهند و سپس با عبور از سد بلغارستان به هدف بزرگ خود یعنی صعود برسند. باخت مقابل پاراگوئه هم نتوانست مانع از موفقیت عقابها شود. آنها در مرحله دوم نمایش ناامیدکنندهای داشتند و با حساب چهار بر یک به دانمارک باختند تا به خانه بازگردند.
پنجمین حضور متوالی بورا میلوتینوویچ در جام جهانی رنگ و بوی متفاوتی داشت. او از سال ۲۰۰۰ سکاندار چین شد و توانست با یک تاریخسازی آنها را برای اولین بار به جام جهانی برساند. همین موفقیت بزرگ او را تبدیل به قهرمان کشور کرد و لقب میلو را برایش به ارمغان آورد. البته که چین در مسابقات به توفیقی نرسید. آنها به ترتیب با نتایج ۲-۰، چهار بر صفر و سه بر صفر مغلوب کاستاریکا، برزیل و ترکیه شدند و خیلی زود به خانه برگشتند.
حالا سالهاست میلوتینوویچ مربیگری را کنار گذاشته است. این مرد پنج زبانه به همراه همسر مکزیکیاش در قطر ساکن است و گهگاه در مراسمهای فیفا شرکت میکند. نباید فراموش کنیم او از حیث حضور در جام جهانی به عنوان سرمربی پشت سر کارلوس آلبرتو پریرایی قرار دارد که با پنج تیم مختلف ۶ حضور در جام جهانی داشته است.
میلوتینوویچ با آمار ۲۰ بازی، هشت برد، ۲ تساوی و ۱۰ باخت یکی از به یادماندنیهای تاریخ جام جهانی به حساب میآید.
منبع: ایرنا