به گزارش ایرنا، بیست و دومین دوره جام جهانی فوتبال از ۲۰ نوامبر تا ۱۸ دسامبر (۲۹ آبان تا ۲۷ آذر) در کشور قطر برگزار خواهد شد. قطر کوچکترین کشوری است که تا کنون میزبانی این تورنمنت مهم را بر عهده داشته است. جام جهانی قطر در هشت ورزشگاه برگزار خواهد شد. قطر نخستین کشور عرب و مسلمانی است که موفق به کسب میزبانی جام جهانی فوتبال شده است.
در جام جهانی قطر ۳۲ کشور حضور دارند و این آخرین جام جهانی است که با حضور این تعداد تیم برگزار خواهد شد. از دوره بعد جام جهانی ۴۸ تیمی خواهد شد و سه کشور آمریکا، مکزیک و کانادا میزبان آن هستند. تا پیش از جام جهانی قطر ۷۹ کشور سابقه حضور در این تورنمنت را داشتند که قطر هشتادمین کشور حاضر این جشنواره فوتبالی است. در بین این کشورها، اندونزی با یک بازی و یک باخت کمترین بازی ممکن را داشته و نیوزلند با سه بازی و سه تساوی بدون باخت جام جهانی را ترک کرده است. اندونزی در جام جهانی ۱۹۳۸ فرانسه حضور داشت.
برزیل در تمام ادوار جام جهانی حاضر بوده و تیم هلند نیز ناکامترین فینالیست این مسابقات به شمار میرود. این تیم در سه فینال ممکن خود نتوانست عنوان قهرمانی را به دست آورد. تیم ملی آلمان با هشت حضور در فینال رکورددار است. ژرمنها در هشت فینال، چهار عنوان قهرمانی و چهار نایب قهرمانی را کسب کرده است. برزیل نیز در هفت حضور خود در فینال موفق به کسب پنج عنوان قهرمانی جام جهانی شده است.
در بیست یک دوره گذشته تنها یک تیم از آفریقا و آسیا موفق به حضور در جمع چهار تیم شدند. کرهجنوبی در سال ۲۰۰۲ این عنوان مهم را به نام خود ثبت کرد. آلمان ۱۳، برزیل ۱۱ و ایتالیا ۸ بار در جمع چهار تیم برتر اداور جام جهانی قرار گرفتند.
برزیل و ایتالیا تنها کشورهایی هستند که در ۲ دوره متوالی موفق به کسب عنوان قهرمانی شدند. ایتالیا در سالهای ۱۹۳۴ (ایتالیا) و ۱۹۳۸ (فرانسه) و برزیل در سالهای ۱۹۵۸ (سوئد) و ۱۹۶۲ (شیلی) این عناوین را به نام خود ثبت کردند. هلند و آلمان نیز در ۲ دوره متوالی عنوان نایب قهرمانی را کسب کردند. هلند در سالهای ۱۹۷۴ (آلمان غربی) و ۱۹۷۸ (آرژانتین) نایب قهرمان شد و آلمان نیز در سالهای ۱۹۸۲ (اسپانیا) و ۱۹۸۶ (مکزیک) عنوان نایبقهرمان را به صورت متوالی کسب کرد.
آلمان تنها کشوری است که در ۲ دوره متوالی در جایگاه سوم قرار گرفت. ژرمنها در سالهای ۲۰۰۶ (آلمان) و ۲۰۱۰ (آفریقای جنوبی) عنوان سومی جام جهانی را کسب کردند.
آلمان یک رکورد دیگر به نام خود در جام جهانی دارد. این تیم در جام جهانی ۱۹۹۸ (فرانسه) با میانگین ۳۱ سال ۳۴۵ روز پیرترین تیم ادوار جام جهانی را در بازی برابر ایران به میدان فرستاد. آن بازی با نتیجه ۲ بر صفر به سود ژرمنها به پایان رسید. جوانترین ترکیب ادوار جام جهانی نیز به کشور یوگسلاوی تعلق دارد. میانگین سنی این تیم در جام جهانی ۱۹۳۰ (اروگوئه) ۲۱ سال ۲۵۸ روز بود.
در غرب آسیا نیز پرافتخارترین تیم حاضر در جام جهانی عربستان سعودی است. هر چند که این تیم مانند ایران سابقه پنج حضور در جام جهانی را دارد اما سعودیها در جام جهانی ۱۹۹۴ (آمریکا) با کسب ۲ پیروزی برابر بلژیک و مراکش، موفق به حضور در مرحله حذفی جام جهانی فوتبال شدند. ایران نیز تا کنون ۲ برد را کسب کرده است. تیم ملی ایران برابر آمریکا و مراکش به برتری رسیده است.
ایران نخستین تیم از غرب آسیا است که موفق به حضور در جام جهانی فوتبال شده است. ایران نخستین بار سال ۱۹۷۸ (آرژانتین) گام به این تورنمنت بزرگ گذاشت که با ۲ شکست و یک تساوی آرژانتین را ترک کرد. بعد از ایران تیمهای کویت، امارات متحده عربی، عراق، عربستان سعودی و قطر در این مسابقات حضور یافتند.
آنگولا، هائیتی، عراق، رژیم صهیونیستی، چین، زئیر، کانادا، جامائیکا، بوسنی و هرزگوین، ترینیداد و توباگو، امارات متحده عربی، توگو، کویت و ایسلند کشورهایی هستند که تنها یک مرتبه در جام جهانی حضور داشتند. ایسلند با جمعیتی کمتر از ۴۰۰ هزار نفر، کوچکترین کشوری است که تا کنون این تورنمنت بزرگ را تجربه کرده است.
در قاره آسیا تیمهای کرهشمالی و کرهجنوبی به عنوان شگفتیسازان جام جهانی فوتبال شناخته میشوند. تیم ملی کرهجنوبی در سال ۲۰۰۲ (کرهجنوبی و ژاپن) موفق به حضور در جمع چهار تیم شد و کرهشمالی با لقب طوفان زرد آسیا در سال ۱۹۶۶ (انگلیس) توانست تیمهای ایتالیا را شکست دهد و گام به مرحله حذفی بگذارد. تیم ملی ژاپن نیز در سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۱۸ (روسیه) به مرحله حذفی صعود کرد.
در بین تیمهای مدعی آسیا تنها تیم ایران سابقه حضور در مرحله حذفی جام جهانی را ندارد. تا کنون تیمهای استرالیا، عربستان، ژاپن، کرهجنوبی و کرهشمالی به مرحله حذفی صعود کردند.
نام تیمهای ایران، کویت، عراق، امارات، چین و اندونزی با حذف در مرحله گروهی گره خورده است.
البته اتفاقات جالبی نیز در حاشیه جام جهانی رخ داده است که یادآوری آن نیز خالی از اهمیت نیست. کشور اروگوئه روز قهرمانی این تیم در جام جهانی ۱۳۹۰ (اروگوئه) را عید ملی اعلام کرد و برزیلیها باخت در ماراکانا را برابر با فاجعه هیروشیما قلمداد میکنند.
در حالی که ایتالیا در سال ۱۹۳۴ (ایتالیا) تحت سلطه تفکر فاشیستی بود و بنیتو موسولینی به دنبال قدرتنمایی از طریق رسانه فوتبال بود. گفت وگوی داور با موسولینی پیش از آغاز فینال جام جهانی یکی از رازهای قهرمانی ایتالیا است. همچنین جنگ جهانی موجب تعطیلی این تورنمنت به مدت ۱۲ سال شد در آن سالها کاپ زرین مسابقات در مخفیگاههای مختلف نگهداری میشد.
در سال ۱۹۶۲ زلزله مهیب شیلی را پیش از جام جهانی رخ داد و موجب ویرانی شماری از شهرهای میزبان این مسابقات شد اما دولت شیلی در نهایت موفق شد این مسابقات را برگزار کند.
یکی از مشکلاتی که دولت آفریقا جنوبی به عنوان میزبان جام جهانی ۲۰۲۰ با آن دست به گریبان بود کودکان کار کشورهای همسایه بود که به صورت غیر قانونی راهی این کشور شدند. کودکانی که در برخی از مواقع طعمه قاچاقچیان نیز میشدند.