مریم فکری: با وجود وعدههای چند باره وزارت جهادکشاورزی برای کاهش قیمت گوشت، اما روند بازار نهتنها از پایین آمدن قیمتها حکایت دارد، بلکه برخی گزارشها نیز گوشت نیممیلیون تومانی در بازار حکایت دارد.
آخرین آمارهای رسمی دولت نیز افزایش قیمت گوشت را تایید میکند؛ به طوری که بنا به گزارش مرکز آمار ایران، شاخص قیمت گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها نسبت به ماه گذشته ۱.۲ درصد و نسبت به یکسال گذشته ۸۷.۶ درصد گران شده است.
اما این گزارشها در حالی است که از شهریورماه و حتی اوایل مهرماه، بارها وزارت جهادکشاورزی وعده کاهش قیمت گوشت تا دو ماه آینده را به مردم میداد. حتی علیرضا پیمانپاک، قائممقام وزیر جهاد کشاورزی در اوایل مهرماه گفته بود: برنامهریزی شده که سطح قیمت گوشت به قیمتهای سال گذشته بازگردد.
براساس اعلام پیمانپاک، گوشت در بازار به وفور وجود دارد و او پیشبینی کرده بود از اواسط آبان ماه ثبات در بازار گوشت برقرار شود.
در آبان پارسال هر کیلو گوشت گوسفندی در حدود ۱۹۰ هزار تومان قیمت داشت که این عدد تفاوت عجیب و فاحشی با قیمتهای بازار گوشت دارد.
مشاهدات میدانی، ۲۴ روز پس از روز موعود کاهش قیمت گوشت (اواسط آبانماه)، حاکی از آن است که قیمت گوشت گوسفندی تفکیک شده به ویژه اجزای پرتقاضایی مثل ران و سردست از کیلویی ۶۰۰ هزار تومان گذشته، گوشت بیاستخوان از جمله راسته و خورشتی تا کیلویی ۹۰۰ هزار تومان بالا رفته و قیمت شقه گوسفندی هم در بیشتر قصابی پایتخت به کیلویی ۵۰۰ هزار تومان رسیده است. حتی در بعضی پلتفرمهای فروش آنلاین گوشت بستهبندی با قیمتهایی بیش از یک میلیون تومان نیز در حال عرضه است.
سیگنال نگرانکننده به بازار گوشت
به نظر میرسد وعده کاهش قیمت گوشت در نیمه پاییز در غفلت از شرایط تولید داده شده ب د؛ چراکه آمارهای رسمی دولت، سیگنال نگرانکنندهای را به بازار گوشت میدهند.
براساس گزارش اخیر مرکز آمار ایران، در مهرماه امسال ۳۸۷۶۰ تن انواع گوشت قرمز در کشتارگاههای رسمی کشور تولید و عرضه شده که نسبت به مدت مشابه پارسال ۲۹ درصد کاهش یافته است.
بر اساس نتایج این طرح، وزن گوشت قرمز عرضهشده انواع دامهای ذبحشده در کشتارگاههای رسمی کشور در مهر ۱۴۰۲ ، جمعا ۳۸۷۶۰ تن گزارش شده، که سهم گوشت گاو و گوساله بیش از سایر انواع دام بوده است.
بر اساس نتایج این آمارگیری، مقدار عرضه گوشت قرمز در کشتارگاههای رسمی کشور در مهر ۱۴۰۲ نسبت به ماه قبل (شهریور) نیز در حدود ٢ درصد کاهش داشته است.
بر همین اساس، مقدار تولید گوشت در مهر ۱۴۰۲ نسبت به ماه مشابه سال ۱۴۰۱ برای گوسفند و بره ۴۰ درصد، برای بز و بزغاله ١٤ درصد، برای گاو و گوساله ٢٢ درصد و برای گاومیش و بچهگاومیش ٢٧ درصد کاهش داشته است.
چرا گوشت گرانتر شد
در این میان، رییس اتحادیه گوشت گوسفندی در اظهارنظری، خبر از افزایش قیمت گوشت در بازار داده و پشت پرده این افزایش قیمت را کمبود گوشت در بازار دانسته است. اگرچه پیش از این فعالان بازار در گفتوگو با خبرگزاری خبرآنلاین هشدار گرانی گوشت را داده بودند.
بنا به گفته علیاصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی،در هفته نخست آذرماه قیمت گوشت گوسفندی ۲۰هزار تا ۲۵هزارتومان بالا رفت و این جریان افزایش قیمت همچنان ادامه خواهد یافت.
وی عنوان کرده؛ هرچند گوشت وارداتی به چرخه بازار وارد شده و تا اندازهای بازار را تعدیل کردهاست، اما پاسخگوی تقاضای بازار نیست.
ملکی توضیح داده؛ در ابتدای آذر تقاضا برای گوشت گوسفندی بالا رفت و همین افزایش تقاضا قیمتها را رشد داد.
ملکی تصریح کرده؛ دام در ایران به تعداد کافی وجود ندارد و این امر امکان ورود دامدارها به نرخگذاری را فراهم کردهاست.
وی همچنین در اظهار نظری دیگر گفته است؛ دام تهران از استانهای دیگر تامین میشود و در نتیجه هر تغییر قیمتی در شهرستانها بر روی قیمت گوشت در تهران نیز اثر میگذارد.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی اضافه کرده؛ در چند سال گذشته دامهای مولد زیادی را به علت گرانی نهاده از دست دادهایم و دامداران دامهایشان را روانه کشتارگاه کردهاند. از طرف دیگر امسال تا حدی بارش و رویش در غرب کشور خوب بوده و دامداران نهاده ذخیره کردهاند و دامدارانی که توانستهاند دامهایشان را نگهدارند قصد دارند آنها را در بازار بهتری عرضه کنند.
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی متذکر شده؛ دامزنده گران شده و هر ۱۰هزارتومانی که بر قیمت دامزنده افزوده شود، ۲۰هزارتومان قیمت گوشت بالا میرود. در حالحاضر قیمت گوشت وارداتی گوسفند برای مصرفکننده ۲۸۵هزارتومان در هر کیلو و گوشتگرم ۴۸۰تومان در هر کیلو است.
۲۲۳۲۲۵