اینترنت از عصر روز ۳۰ آبان در اپراتورهای همراه اول و ایرانسل و برخی اپراتورهای تلفن همراه مجازی از جمله شاتل موبایل به صورت کامل قطع و روی اپراتورهای ثابت نیز با اختلال شدید و کندی سرعت همراه شده است.
سایت راهپرداخت در گزارشی نوشته که قطعی اینترنت روی اپراتورهای همراه به صورتی است که اینبار به سختی امکان دسترسی به سایتها و سرویسهای داخلی از جمله اسنپ، تپسی و حتی سرویسهای غیر فیلتر شه از جمله گوگل وجود دارد.
برخی اپراتورها به صورت غیر رسمی به راهپرداخت اعلام میکنند که به آنها گفته شده بود که اینترنت همراه امروز قطع خواهد شد. همچنین اکثر فیلترشکنها چه روی شبکه همراه و چه روی شبکه ثابت نیز از کار افتادهانند.
سعید سوزنگر کارشناس امنیت سایبری به راه پرداخت گفته درست است که اینترنت قطع نشده، اما به دلیل تغییر در سیستم فیلترینگ عملا کاربران امکان استفاده از اینترنت را ندارند. به گفته او از شنبه گذشته تغییراتی در سیستم فیلترینگ کشور اعمال شده و همین تغییرات اختلال شدیدی روی دسترسی به اینترنت ایجاد کرده است.
یکی از کارشناسان امنیت سایبری به راهپرداخت میگوید قطعی امروز عصر اینترنت روی تلفن همراه بزرگترین قطعی در شبکه تلفن همراه بعد از قطع سراسری اینترنت در آبان سال ۹۸ است.
بعد از آبان ۹۸ در آخرین روزهای شهریور سال جاری نیز اینترنت یک بار دیگر روی اپراتورهای همراه قطع شد. صبح سیویکم شهریور ماه بعد از فیلتر اینستاگرام و واتساپ روی شبکه همراه و ثابت، تنها سایتها و سرویسهایی که در داخل کشور میزبانی میشدند قابل دسترس بودند.
در واقع در آن زمان اینترنت همراه اول بهصورت کامل قطع و روی اپراتور ایرانسل نیز تنها به وبسایتهای کسبوکارهای داخلی و خبرگزاریهای داخلی امکان دسترسی وجود دارد. دلیل این قطعی سراسری مسائل امنیتی اعلام و گفته شد شورای عالی امنیت کشور دستور به این محدودیت داده است. این سومین بار است که اینترنت روی تلفنهمراه به صورت کامل قطع میشود و دسترسی به اینترنت روی شبکه تلفن ثابت هم با اختلال شدید همراه است.
دوماه قطعی و اختلال و محدودیت اینترنت خسارت جبرانناپذیری به کسبوکارها وارد کرده است. چندی پیش رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق تهران گفته بود محدودیت اینترنت ۳۵ هزار میلیارد تومان به اقتصاد حوزه فناوری اطلاعات و ۴۵ هزار میلیارد تومان به کسبوکارهای سایر حوزهها خسارت وارد کرده است.
همچنین بررسی سازمان نصر تهران نشان داد که قطعی اینترنت و اعمال محدودیتها، روزانه بین ۵۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان به هر کسبوکار ضرر وارد میکند؛ ضرری که تنها اثرات کوتاهمدت این محدودیتهاست و همچنان امکان برآورد خسارتهای بلندمدت و احتمالاً جبرانناپذیر آنها وجود ندارد.
هرچند مسئولان دولتی آمار ارائه شده از خسارت به کسبوکارها بابت محدودیت اینترنت را غیرواقعی و بزرگنمایی شده میدانند.