سفیر پیشین کشورمان در چین با تأکید بر اینکه تحولات تایوان نشان داد چینی ها هنوز نمیخواهند کشورشان را وارد جنگ بیربط کنند، گفت: به نظر میرسد مدار رقابت و تنش بین آمریکا و چین از مدار عادی اعتراض خارج شده و چینیها با انجام مانور در محدوده تایوان اعتماد به نفس هم پیدا کردند.
سیدحسین ملائک در گفتوگو با ایسنا در ارزیابی خود از واکنش چین نسبت به سفر رئیس مجمع نمایندگان آمریکا به تایوان و اهداف آمریکاییها از انجام این سفر گفت: ما همیشه مواجه هستیم با اینکه اگر سفر سیاسی یا خرید و فروش اسلحه و یا اقدامی که تقویت تایوان و یا به رسمیت شناختن بیشتر تایوان را در صحنه سیاسی به دنبال داشته باشد چین به شدت مخالفت میکند.
وی تصریح کرد: از گذشته هم این مسئله وجود داشت و طی توافقی که آمریکاییها با چین بر سر مسئله چین واحد داشتند اما همیشه از این موضوع عدول کرده و به تایوان کمک کردهاند و لذا این مسئله نمیتواند مسئله جدیدی باشد.
این تحلیلگر سیاست خارجی همچنین بیان کرد: بعد از جریان اوکراین مسئلهای که برای روسیه پیش آمد این بود که روسها نتوانستند ماکزیمم مورد نظر خود را در اوکراین به دست آورند و جنگ در اوکراین به حالت فرسایشی رسید و از طرف دیگر چینیها به عنوان کسی که از روسها حمایت کردند مواجه شدند با اینکه آمریکاییها به آنها در این موضوع اخطار دادند. در نتیجه این مسئله به اندازهای بزرگ شد و به مفهوم این بود که از لحاظ سیاسی به چین بفهمانند که شما نمیتوانید برد سیاسی برای آمریکا داشته باشید.
سفیر سابق کشورمان در چین خاطر نشان کرد: سفر رئیس مجمع نمایندگان آمریکا قرار بود دو، سه ماه گذشته انجام شود که به دلایلی به تعویق افتاد. شاید یکی از دلایلش این بود که در آن زمان روسها در صدد پاکسازی در اوکراین بودند و امکان برهم خوردن شرایط در اوکراین زیاد بود و آمریکاییها صلاح ندانستند که این سفر انجام شود. از طرف دیگر در شرایط فعلی روسها در اوکراین در موضع ضعف قرار داشتند و پیشتاز نیستند ضمن اینکه کف و سقف اقداماتشان مشخص است و به نوعی بالانس توازن قوا بین کشورهای بزرگ خود را نشان داده است.
ملائک تصریح کرد: با این وضعیت چینیها احساس کردند که به نوعی رو کم کنی انجام دهند. در مقابل آمریکاییها هم این سفر سیاسی بزرگ را انجام دادند و چین بیشترین تلاش خود را در خصوص انجام مانور نظامی، آتش توپخانه و پرواز روی خطوط تماس انجام داد اما در هر حال این سفر انجام شد. مفهومش این است که آمریکاییها میتوانند در آن منطقه حرف بزنند و این گونه نیست که بگوییم آمریکاییها عقب کشیدهاند. از طرف دیگر به نظر میرسد چینیها هنوز به مرحلهای نرسیدهاند که قدرت خود را نشان دهند.
وی در پاسخ به این سوال که دولت بایدن با این سفر مخالفت داشت، گفت: این مسائل بازی داخلی آمریکا است. در واقع یک نوع بازی سیاسی حقوقی است و آن هسته اصلی سیاست نیست. به نوعی بازی با کلمات است و هم آمریکاییها و هم چینیها میدانند که چکار کردهاند. در واقع نوعی وزنکشی در تایوان انجام شد. سفیر آمریکا را در پکن احضار کردند. نهایتش این است که آمریکاییها برگ برندهای را برای چینیها رو کردند.
وی ادامه داد: تحولات تایوان نشان داد که چینیها هنوز نمیخواهند کشورشان را بیربط وارد بحران جنگ کنند و تلاش میکنند که این موضوع از طریق کنش و واکنش حل شود. زیرا دیدند که روسیه در وضعیت اوکراین شرایط خوبی را ندارد. چرا باید چینیها وارد چنین فضایی شوند. در حال حاضر هم به نظر موضوع تمام شده است.
ملائک در پایان اظهار کرد: در جمعبندی این تحلیلها میتوان گفت مدار رقابت و تنش بین آمریکا و چین از مدار عادی اعتراض خارج شده و اگر سال دیگر چنین اتفاق مشابهی بیفتد و چینیها در شرایط دیگری باشند احتمال برخورد نظامی هم وجود خواهد داشت. ضمن اینکه مدار سیاست برای چینیها افزایش پیدا کرده و آنها اعتماد به نفس پیدا کرده و بسیاری از تجهیزات نظامی و ناوهای خود را هم به عرصه آوردند.
انتهای پیام
منبع: ایسنا